Seriemordere vækker gru og fascination

seriemordere

Hvad er en seriemorder?

Inden vi dykker alt for dybt ned i emnet, er det i den grad på sin plads at slå fast, hvad en seriemorder egentlig er. Som navnet antyder er en seriemorder en person, der har slået flere mennesker ihjel over en vis periode. Der er altså tale om mere end ét drab, og der er ligeledes ophold mellem de forskellige drab. 

En seriemorder adskiller sig fra en massemorder. En seriemorder myrder nemlig flere personer over længere tid. Her er mordene ofte adskilt af perioder, hvor morderen optræder med normal adfærd. En massemorder derimod er en person, der dræber flere mennesker på én gang. I dag er det muligt at blive klogere på de mest kendte seriemordere på mange forskellige måder. 


Kom tæt på verdens værste seriemorder

Det kan være svært at afgøre, hvem der er verdens værste seriemorder. Ikke desto mindre bliver mange af de mest gruopvækkende historier behandlet i en lang række af podcast. Det er nemlig blevet enormt populært at udgive true crime podcast. Det vil sige, at der i disse podcast bliver talt om et seriemord, der rent faktisk har fundet sted i virkeligheden. 

I disse podcast kan du både finde historier om en seriemorder i Danmark eller seriemorder USA. Således er det muligt at blive klogere på, hvad der egentlig gør, at et menneske kan vælge at dræbe flere personer. 

Netop fordi der er taler om ægte mordsager, er der dog også blevet rettet kritik mod disse podcasts. Her siges det, at det er usmageligt at behandle denne form for kriminalitet som underholdning. Dog tyder de mange lyttere på, at der stadig er en stor del af befolkningen, der er glade for true crime. 


En seriemorder kan ligeledes findes på skærmen 

Foruden podcast er det ligeledes muligt at blive klogere på seriemord gennem film og serier. Dette kan blandt andet være en seriemorder Danmark eller en seriemorder USA. Ligesom med podcast findes der et væld af true crime-serier og –film, men i virkeligheden er det i højere grad en anden tendens, der gør sig gældende. 

Når det gælder en seriemorder på skærmen, er der nemlig ofte tale om en fiktiv én af slagsen, altså en opdigtet historie. I Norden og USA er de fiktive krimiserier enormt populære. Her vil det typisk være enten en enkelt sag man føler, eller mange forskellige sager.

I mange tilfælde kan denne form for krimiserier være spændende. Ofte vil det nemlig ikke blive afsløret, hvem seriemorderen er, som det ellers normalt vil, når der er tale om true crime. Dermed har du mulighed for selv at gætte på, hvem der egentlig er seriemorder, og hvem der er uskyldig. 


Krimibøger beskriver ofte seriemordere

Er du hverken til podcast eller serier, er det naturligvis også en mulighed at ty til de gode gamle bøger. Ligesom med krimiserier, er der nemlig i Norden også stor fokus på seriemordere i bøger. I Norden har vi nemlig nogle af verdens største krimiforfattere. 

Krimibøgerne har vundet stor popularitet også hos folk, der ikke normalt er de store læseheste. Ligesom med krimiserierne er der i krimibøger ofte tale om fiktion. Her er der altså udelukkende tale om den gode historie, når det gælder verdens værste seriemorder. 

Krimibøger udkommer ofte som serier. Her vil det altså typisk sige, at man følger de samme politifolk eller efterforskere, men har at gøre med forskellige forbrydelser. Dermed kan der for eksempel være tale om en seriemorder i én af bøgerne og en helt anden slags forbrydelse i de andre bøger. Uanset hvilken kriminalsag der er tale om, kan du under alle omstændigheder forvente, at spændingen er i top.


Hvorfor er seriemord så interessante?

Der kan være mange grunde til, at netop seriemord optager så mange mennesker. Sandsynligvis finder forskellige mennesker forskellige aspekter af seriemorderne interessante. Ikke desto mindre er det tydeligt, at seriemordere vækker en høj grad af fascination. Det kan nemlig være svært at forstå, hvad der får et menneske til gentagende gange at tage andre menneskers liv. 

Når det gælder seriemordere, ligger der ligeledes ofte et særligt motiv bag drabene. Det kan være, at seriemorderne nærer et særligt had til en specifik gruppe af mennesker, eller det kan ligeledes være, at der er tale om et seksuelt motiv. 

Når historien bag en seriemorder optrevles, har man altså også mulighed for at blive klogere på den pågældende persons sind. Ofte vil det vise sig, at der er tale om en person, der lider af en eller anden grad af personlighedsforstyrrelse, som det for eksempelvis var tilfældet i Peter Lundin sagen.


Bliv klogere på seriemorderens psyke

For de fleste mennesker ligger mord så langt væk, at det kan være umådelig svært at fatte, hvad der har drevet en seriemorder så langt ud. Derfor er det netop seriemorderens psyke, som ofte er interessant at dykke ned i. Ved at forstå mere af seriemorderens tankemønster, er det nemlig også muligt at finde ud af, hvorfor den pågældende person synes, at netop disse mennesker skulle miste livet. 

Med seriemord kan det ligeledes være interessant at kigge på morderens barndom. Sommetider er det nemlig muligt at finde en del af forklaringen her. Som du kan høre, er det muligt at gætte på en million forskellige grunde til, at en seriemorder udvikler sig på denne vis. Denne optrevling er enormt fascinerende, og derfor er det heller ikke svært at forstå, hvorfor så mange mennesker finder lige netop seriemordere interessante. 


Hvor finder du mere viden om seriemord?

Vil du vide mere om seriemord, er der et væld af forskellige steder, som du kan søge. Leder du efter historier omhandlende en specifik seriemorder, er det naturligvis altid nærliggende at søge online. På internettet kan du nemlig hente informationer om langt de fleste sager. 

Er du i højere grad interesseret i at få kendskab til en række af verdens værste seriemordere, kan det være en god idé at lytte til podcasts eller se serier. Mange af disse serier og podcasts udkommer nemlig med et nyt afsnit hver uge, hvor der bliver behandlet en ny kriminalsag. På den måde kan du lynhurtigt udvide din viden på dette område.