Peter Madsen

peter madsen

Foto: Foto: Ida Marie Odgaard - Ritzau / Scanpix

Det hele starter med Peter Langkjær Madsen, også kendt som Raket-Madsen, en dansk autodidakt opfinder. Han var dengang kendt for at have designet og konstrueret flere funktionelle raketter – deraf navnet – og ubåde. Den sidste ubåd, Nautilus, skulle blive Kim Walls møde med en grusom skæbne.

Peter Madsen var kendt for at være en spøjs karakter, men på samme tid utrolig intelligent og dedikeret til sit fag. Sammen med Kristian von Bengtson startede de virksomheden Copenhagen Suborbitals, der havde til formål at designe en funktionel raket, der kunne sende en mand i rummet. Da samarbejdet Kristian von Bengtson gik galt, startede han sin egen virksomhed, Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, som han arbejdede med indtil sin fængsling.


En skæbnesvanger sejlads

Torsdag den 10. august 2017 drog 30-årige Kim Wall med Peter Madsen ud på sejlads med ubåden Nautilus, hvor hun skulle interviewe ham og lave en reportage omkring hans arbejde. Kim Wall og Peter Madsen kendte ikke hinanden i forvejen, men havde haft kontakt via SMS’er og mails. Inden hun tog afsted med ham, havde hun holdt afskedsfest med familie og venner, da hun og hendes danske kæreste Ole Stobbe skulle flytte til Kina få dage senere. Men hun forlod festen pludseligt for at foretage interviewet og derefter vende tilbage samme aften.

Sent på aftenen blev Kim Walls kæreste urolig, da hun stadig ikke var returneret fra sin sejlads, og meldte hende savnet til politiet og Forsvaret. Derefter blev en større redningsaktion sat i værk med både helikoptere og skibe for at finde den forsvundne journalist. Dagen efter, fredag den 11. august, dukker Peter Madsen op i Køge Bugt, da han ankommer i ubåden Nautilus og bliver reddet i land mens ubåden synker i havnen. Peter Madsen forklarer, at han har sat Kim Wall af på havnen allerede kl. 19 aftenen inden. Det skulle vise sig at være langt fra sandheden.


Fiktion eller virkelighed

Peter Madsen bliver samme dag anholdt og sigtet for drabet på Kim Wall, men nægter sig skyldig og står ved sin forklaring, om at have sat hende af på kajen aftenen inden. Men dagen efter ændrer han forklaring og fortæller, at Kim Wall døde på ubåden som følge af en ulykke. Hun havde fået den tunge ubådslåge i hovedet og var død på stedet af det. Han var derefter gået i panik og havde kastet hendes lig i Køge Bugt. Politiet bjærger ubåden og kan konstatere, at den er blevet sænket bevidst, men der findes ingen mennesker i ubåden, den er tom. Kim Walls skæbne er stadig uvis.

Men inden længe skal det blive opklaret, hvad der er hændt den unge, ambitiøse journalist. En mand finder en torso i vandet på Amager den 21. august. En torso uden arme, hænder og hoved. To dage senere bliver det bekræftet via DNA, at torsoen tilhører Kim Wall. Drabschef for Københavns Politi Jens Møller Jensen kan berette, at kroppen har pådraget sig skader og har fået fæstnet metal, der højst sandsynligt er placeret for at veje kroppen ned. Desuden har man fundet Kim Walls blod i ubåden. Dermed holder Peter Madsens forklaring om, hvad der er sket på ubåden, ikke vand.


Peter Madsen forklarer under afhøring, at han lever i et åbent forhold med sin kone, og at han er bekendt i sadomasochistiske miljøer. Han forklarer, at han har været stresset og føler sig selvmordstruet efter ulykken, han mener ikke, at han er i stand til at arbejde med hverken raketter eller ubåde i fremtiden. Men han står stadig ved sin forklaring, om at Kim Wall er død som følge af at have fået den tunge låge i hovedet, og at han har kastet hendes lig i vandet for at begrave hende til søs.


En modbydelig opdagelse

På baggrund af hans forklaring og en gennemsøgning af hans computer, skal Peter Madsen mentalundersøges. Der er blevet fundet adskillige videoer af tortur og henrettelse af kvinder. Mentalundersøgelsen vil senere vise, at han har psykopatiske og narcissistiske træk, og at han er følelseshæmmet med alvorlig mangel på empati, anger og skyldfølelse - noget som ofte observeres hos seriemordere. Han fremstår som pervers og seksuelt afvigende, og som højst utroværdig med en ”glat og overfladisk charme”.

Den endelige obduktionsrapport gør det klart, at Kim Walls arme, ben og hoved er blevet amputeret med en sav efter hendes død. Det står også klart, at hun har været udsat for vold inden sin død. Man har ligeledes fundet knoglerester fra Kim Wall på Peter Madsens tøj samt DNA-spor fra hende flere steder på hans krop og under hans negle. 

Dykkere gør endnu et morbidt fund den 6. oktober, da de finder flere poser, der har været tynget ned af metalstykker. I den ene pose finder de ben og hoved. I den anden finder de tøj og en kniv. Det er Kim Walls kropsdele og tøj, der er blevet fundet. Hovedet bliver undersøgt og har ingen tegn på fraktur. Igen holder Peter Madsens forklaring ikke vand. Kim Wall kan ikke være død som følge af at have fået den tunge låge i hovedet. For tredje gang skifter Peter Madsen forklaring og hævder denne gang, at Kim Wall måske er død som følge af kulilteforgiftning på ubåden.

Peter Madsen sigtes for drab og usømmelig omgang med lig, men sigtes ligeledes også for anden kønslig omgang end samleje under særligt skærpende omstændigheder, da man har fundet adskillige stik fra en kniv omkring Kim Walls kønsdele. Man mener, at han har påført hende stikkene mens hun har været i live.

Den 29. november finder dykkere den sidste arm, da den første tidligere er blevet fundet i Køge Bugt. Begge er blevet tynget ned af metalstykker og strips. Man har nu fundet alle Kim Walls kropsdele. Drabsmåden er man ikke bekendt med, men man konstaterer, at det kan være foregået ved halsoverskæring eller kvælning. 


En afslutning på sagen

Peter Madsen tiltales den 16. januar for at have dræbt Kim Wall efter forudgående planlægning og forberedelse. Anklagemyndigheden kræver ham idømt livsvarigt fængsel. Eller alternativt tidsubestemt forvaring, da man frygter, at han kan være til fare for andre. Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig i samtlige anklager.

Under retssagen kommer det frem, at det er anklagemyndighedens, at Peter Madsen har mishandlet Kim Wall mens hun har været i live ved blandt andet at have hende bundet og at stikke hende i underlivet med en kniv adskillige gange.

Efter 12 dage og 36 vidneudsagn, bliver Peter Madsen dømt skyldig i drab på Kim Wall samt seksuel mishandling og usømmelig omgang med lig. Han får landets strengeste straf, en livstidsdom, som han påbegynder straks. Ikke siden Peter Lundin sagen har Danmark været vidne til en mere højt-profileret mordsag.


Relaterede links:

https://112nyt.dk/wiki/kriminalforsorgen-vil-begrense-kriminalitet