Krimiserier får øjnene til at klistre på skærmen

krimiserier

Hvornår er en serie en krimiserie?

Med den digitale tidsalder, som vi lever i, er serier sandsynligvis ikke fremmede for dig. Mange mennesker verden over holder af at se et afsnit eller to af en serie, når de skal koble af efter en lang dag. Men hvad adskiller egentlig krimiserierne fra de andre serier?

Først og fremmest er det gennemgående tema i en krimiserie kriminalitet. Dels kan den kriminalitet, der bliver udført, følges i udsendelsen men i høj grad også bekæmpelsen af den selv samme. En krimiserie kan enten skildre optrevlingen af en enkelt forbrydelse over flere afsnit, men den kan også følge en organisation eller et agentur, og dermed bekæmpelsen af flere forskellige forbrydelser. 


Krimiserier dominerer i Europa og USA

Både svenskere, danskere, englændere og nordmænd er kendt for at producere nakkehårsrejsende krimiserier, hvor øjnene har svært ved at forlade skærmen. Krimigenren - herunder krimibøger - er særligt stor i Europa og USA, og derfor er der også rimelig stor sandsynlighed for, at du ligeledes har stiftet bekendtskab med en amerikansk krimiserie. 

Hvad enten du er til dansk krimiserie, engelsk krimiserie, svensk krimiserie eller norsk krimiserie, er der uden tvivl noget på markedet, som rammer perfekt ned i din smag. Der findes særligt to varianter af krimiserierne, som er ekstra populære. Dette gælder retssagsdramaet og politiserien.


Hvor finder du dine krimiserier?

Vil du gerne gå i gang med en vaskeægte krimiserie, er det naturligvis relevant at vide, hvor du finder disse. Heldigvis skal du ikke lede længe på de forskellige streamingtjenester, før du falder over en krimiserie. For eksempel er det ikke svært at finde en DR krimiserie eller en krimiserie Netflix. 

En DR krimiserie kan måske virke som et lille, lokalt projekt, fordi den er produceret i dit eget hjemland. Ikke desto mindre bør der ikke kimses ad de danske krimiserier. Der er nemlig flere af disse serier, der har opnået stor international anderkendelse. Dette er med til at bevise, at kvaliteten af de danske krimiserier er tårnhøj. 


Sådan kommer du i gang med de bedste krimiserier

Skal du kaste dig over en krimiserie, er det naturligvis ikke ligegyldigt, hvilken serie der glider over skærmen. I mange tilfælde vil en dedikation til en serie nemlig betyde, at du kommer til at bruge mange timer foran skærmen. Derfor har det stor betydning, at du formår at finde en krimiserie, som rent faktisk fascinerer og optager dig. 

Hvis du skal finde en god serie, er det altid en god idé at lede online. Dette er ingen undtagelse, når det gælder krimiserier. På nettet kan du nemlig finde diverse lister med de bedste krimiserier lige i øjeblikket. På disse lister kan du typisk læse en lille beskrivelse af den enkelte krimiserie. Således kan du afgøre, om denne serie er noget for dig eller ej. 

Skal du have gang i en ny krimiserie, kan det desuden være en god idé at kigge på de krimiserie Netflix forslag eller DR krimiserie forslag, der popper op. De forskellige streamingtjeneste har nemlig helt styr på, hvilke serier du tidligere har nydt. Derfor er der god chance for, at de forslag, der popper op, vil falde i din smag.


Shetland krimiserie

Hvis du skal have en ny krimiserie at kaste dig over, kan du blandt andet vælge Shetland. Handlingen udspiller sig på en skotsk øgruppe, og serien er baseret på en roman af Ann Cleeves. I serien følger man blandt andet politimanden Jimmy Perez og hans team på de nordatlantiske øer. 

Efter sin kones død er Jimmy Perez flyttet til Shetlandsøerne, hvor han arbejder sammen med kriminalassistenterne Sandy Wilson og Allison “Tosh” Macintosh. Teamet beskæftiger sig primært med mordsager, og dermed er der tale om en krimiserie i den allermest klassiske forstand.


Vera krimiserie

Vera er en britisk serie, der (ligesom Shetland) er baseret på bøger skrevet af Ann Cleeves. Denne krimiserie handler om kriminalkommissæren Vera Stanhope som opklarer en række sager i den fiktive by Northumberland. Indtil videre er der udkommet hele 10 sæsoner og dermed 40 afsnit af Vera. Hvis du mangler en serie, som du kan flade ud til i mange timer, er Vera altså den helt rigtige. Vera kan du blandt andet finde på DRs streamingtjeneste. 


Hvorfor er krimiserierne så populære?

I mange år har krimiserierne været voldsomt populære, og idag kan man sågar opleve genren som spændende podcasts, hvor danske Mørkeland især er blevet populært. Men hvad er det lige, der gør denne genre så enormt spændende? Kan folk bare godt lide forbrydelser og mord, eller er der andre grunde til, at krimiserierne er en af vores foretrukne underholdningsformer?

Et faktum, som man ikke bør underkende er, at krimiserierne er fyldt med højt tempo og overraskelse. Det vil sige, at du ikke kommer til at kede dig, når du giver dig for at se en krimiserie. Desuden er en af grundene til krimiens popularitet sandsynligvis, at du selv får lov til at gætte med derhjemme. 

Uanset om morderen bliver afsløret i slutningen af episoden, eller spændingen bliver trukket til slutningen af sæsonen, kan du sandsynligvis ikke dy dig for at gætte på, hvem der har udført den skrækkelige forbrydelse. Dermed byder krimiserier altså på rigeligt detektivarbejde for seeren selv. 


Følg med når de nyeste krimiserier glider over skærmen

Vil du gerne kunne snakke med om krimiserierne, er det en god idé at være up to date på de nyeste serier. Ganske naturligt er det nemlig de nye serier, som for alvor er et samtaleemne blandt folk. Hvis du er en garvet bruger af streamingtjenester, skal du dog ikke være bange for at gå glip af de nye krimiserier. 

Sandsynligvis vil de nyeste krimiserier nemlig poppe op de fleste steder. Således skal du ikke være nervøs for, at de nye serier ikke fanger din opmærksom. Skal du finde de bedste krimiserier, er det bare om at kaste dig ud i de forskellige serier, og prøve forskellige undergenre af. 

Der er naturligvis en risiko for, at den serie, som du vælger, overhovedet ikke falder i din smag, men det kan også være, at du bliver ramt alle de rigtige steder. Hvis det viser sig, at du har fundet en helt forfærdelig serie, kan du jo altid nøjes med at se et enkelt afsnit. Eller et halvt.