Demonstranter river statue af sydstatsgeneral ned i Washington

Den eneste statue af en sydstatsgeneral i USA's hovedstad er natten til lørdag amerikansk tid revet ned.
Statuen af Albert Pike blev revet ned med reb, hvorefter der blev sat ild til den. Flere monumenter, som viser fremtrædende sydstatsfigurer, er blevet revet ned af demonstranter i forbindelse med de forgangne ugers protester.
Statuen af Albert Pike blev revet ned med reb, hvorefter der blev sat ild til den. Flere monumenter, som viser fremtrædende sydstatsfigurer, er blevet revet ned af demonstranter i forbindelse med de forgangne ugers protester.

112Nyt Redaktion,

20/06/2020

Demonstranter i Washington DC, USA's hovedstad, har revet en statue af sydstatsgeneralen Albert Pike ned og sat ild til den.

Det viser tv-billeder natten til lørdag amerikansk tid.

Statuen er den eneste af en sydstatsgeneral i den amerikanske hovedstad.

USA's præsident, Donald Trump, kritiserer på Twitter politiet i hovedstaden for ikke at gøre sit job ordentligt.

- Politiet gør ikke sit job, når det ser på, at en statue bliver revet ned og brændt. Disse personer bør blive anholdt med det samme. En skændsel for vores land, skriver præsidenten.

Tv-billederne viser statuen af Albert Pike blive revet ned med reb, før demonstranterne begynder at råbe "black lives matter".

Albert Pike, som var forfatter, digter og jurist, havde en fremtrædende rolle for sydstaterne under Den Amerikanske Borgerkrig, som varede fra 1861 til 1865. Krigen resulterede i afskaffelsen af slaveriet i sydstaterne.

Statuen er blevet revet ned i forbindelse med den særlige helligdag Juneteenth i USA, hvor tusindvis af amerikanere fredag har været på gaderne over hele landet.

Navnet Juneteenth er en sammentrækning af ordene juni og den 19. på engelsk - June og Nineteenth. Det refererer til den 19. juni 1865, hvor enden på slaveri i USA endeligt blev annonceret.

I år falder markeringen af dagen sammen med igangværende protester mod racemæssig ulighed og politivold i USA.

Juneteenth er på føderalt plan ikke en officiel helligdag i USA. I mange delstater betragtes den dog som en helligdag.

Flere monumenter, som viser fremtrædende sydstatsfigurer, er blevet revet ned af demonstranter i forbindelse med de forgangne ugers protester.

Kilde: /ritzau/AFP

Du har ikke tilstrækkelige rettigheder til at kommentere

Redaktionen